Per Eduard López Mercadé

theguardian.com
theguardian.com

París va ser l’objecte de l’atenció mundial aquesta passat cap de setmana, per dos motius que haurien estat certament la confirmació d’un doble malson: podia haver certificat l’enterrament dels acords intergovernamentals que tracten de contenir el canvi climàtic amb un fracàs de la cimera iniciada dues setmanes abans, i podia haver coronat el partit d’ultradreta xenòfoba de Le Pen (Marine, la filla del fundador) amb la presidència d’un bon grapat de regions, en la segona volta de les eleccions regionals.

El Front Nacional de Le Pen va quedar a zero, després dels excel·lents resultats de la primera volta quinze dies abans. La cimera va acabar amb un acord signat per 195 països, és a dir, gairebé tot el món, que es traça un ambiciós objectiu: que el planeta no superi un increment global d’1,5 ºC -tot i que amb un límit màxim de fins als 2 ºC-.

Quinze dies de vertigen, doncs, que van tenir un final feliç… O no tant?

Pel que fa a la caiguda del Front Nacional, si bé és cert que ha quedat fora de les 17 presidències dels consells regionals que ha definit la nova llei territorial d’enguany, és també cert que no va baixar a penes en suport de vots, depassant els sis milions en les dues voltes, i només la repuntada de la participació i la reducció a una sola llista del rival va causar les derrotes. És el que ha fet al famós filòsof Bernard-Henri Lévy dir que ha estat el poble francès el que, reaccionant i tornant a les urnes, ha desplaçat d’un triomf que hauria estat històric -i alarmant, en ple bressol de la Unió Europea-.

Pel que fa a la cimera de París, si bé els objectius, i el mateix acord per si sol -on s’integren els grans gegants mundials i els més contaminants, els EUA i la Xina-, fan que només es pugui considerar positiva, és igualment cert que es deixa per a un futur la fixació dels límits a les emissions de CO2, el principal agent del canvi climàtic, i que com han subratllat algunes organitzacions com OXFAM, no s’han establert clarament els fons de compensació per als països més afectats. Sí que s’han fixat sistemes de seguiment i plans per anar avançant en la consecució dels objectius, i que es preveu que abans de 2025 es convoqui una nova cimera que fixi un nou objectiu, més elevat.

La diplomàcia francesa va treballar de valent per aconseguir un acord presentable, i al final no hi haurà presidents xenòfobs als consells regionals, però els socialistes reculen i perden fins i tot una regió que creien assegurada, la de la capital, l’Île de France, la més rica i poblada. I tot en benefici de la coalició de dreta que torna a encapçalar Sarkozy, que així referma les seves aspiracions a les properes presidencials de 2017.

Un resultat que aquí no ha passat desapercebut, ni tampoc a França -una altra cosa és a Espanya, segurament-, és el triomf històric del nacionalisme cors, la coalició Femu a Corsica encapçalada per Gilles Simeoni, un nacionalista moderat aliat a l’independentista Corsica Libera. La fi de la violència que es va assentar amb la decisió del radical Front d’Alliberació Nacional de Còrsega ara fa un any i mig, han obert la via lliure a aquest resultat que ha atribuït a la coalició més del 35 % dels sufragis. La premsa i el govern francesos n’han pres nota. En contrast amb casa nostra, on un 48 % es ven com a  derrota independentista, la majoria assolida al consell regional ha estat valorada com un repte per a tota la nació francesa.

París va salvar els mobles. França continua sent una República clau en la construcció europea i en sorgeix una estructura que ha de comprometre tots els estats a lluitar contra el canvi climàtic. Falta, però, que la natura es doni per assabentada. Per al cas, com els més de sis milions de persones que han donat el seu suport a Marine Le Pen i, per tant, al seu discurs excloentment ultranacionalista que mostra un desencís amb les consecucions socials de la République, de les quals estan tan orgullosos en general els ciutadans del país veí.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s