Per Miquel Mur

www.cerclegerrymandering.cat
http://www.cerclegerrymandering.cat

Un escàndol majúscul com la indemnització que l’Estat espanyol va pagar a la constructora ACS, propietat de Florentino Pérez, pel cessament de l’activitat de la plataforma d’emmagatzemament de gas anomenada Castor, ha arribat per fi a instàncies superiors. No es tracta que de cop i volta les institucions espanyoles hagin recuperat la credibilitat revisant un cas tan meridianament clar de tracte de favor a uns interessos individuals per sobre dels col·lectius. Cal recordar que no va succeir solament que l’Estat, el govern de Rajoy, aprovés una compensació mil milionària, és que a més es deixava sense punir una actuació clarament delictiva que va posar en risc la seguretat d’una bona part de la població catalana i valenciana.

Doncs bé, ni reconsideració de la compensació ni investigació criminal. Ha estat la feina d’unes patronals catalanes, la CECOT i la Fepime bàsicament, la que han fet que Brussel·les es mogui i avanci una investigació per violació del Tractat de la UE, en poder considerar la indemnització com una ajuda encoberta de l’Estat espanyol.

El procediment ala Comissió està encara en un estadi molt incipient i no cal llançar les campanes al vol, però el cert és que els dies d’impunitat de Florentino Pérez podrien estar a punt d’acabar. El Reial Madrid que ell dirigeix i que protagonitza una imatge no purament icònica del poder de l’Estat espanyol que l’empara, amb la famosa llotja del Bernabeu, ha estat sancionat també per la FIFA de la mateixa manera que va sancionar el Barça per fitxatges il·legals de menors. Sembla, doncs, que per al Madrid la justícia internacional va a menor ritme, però acaba arribant igualment.

És clar que els precedents aquí indiquen que Pérez sempre se’n surt. Un cas tan clar com la requalificació dels terrenys de la ciutat esportiva al voltant del Bernabeu per part de l’Ajuntament de Madrid,  que va suposar  l‘increment desmesurat del sòl , originalment  valorat per 421.000 € el 1998, fins als 22.700.000 € el 2011, un 5.400 per cent d’augment, ha quedat igualment en una investigació en estadi preliminar. Aquell pelotazo va salvar el club blanc, una pota essencial de l’orgull de la gran Nación Española, d’una fallida històrica. La indemnització del Castor va salvar una liquiditat en números d’alt to vermell a l’Imperi de Florentino.

¿La seva diplomàcia i els seus amplíssims cercles d’influència el rescataran de nou aquesta vegada? Potser el temps de l’atac de les institucions europees no ha variat el seu ritme exasperantment lent, i continua amb maniobres a pas de peó, però qui sap si en aquesta ocasió els peons no acabaran per tancar el setge.

 

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s