Per Carme Andrade//

musa

Per a moltes persones, un simple canvi de residència ja és motiu de tristesa, perquè sempre deixen enrere una part de les seves vides que es perd per sempre. Per a tothom és una decisió fonamental abandonar la seva ciutat, anar-se’n a viure a un altre país…/…Veure’s un dia expulsats d’un dia per l’altre de casa, de la feina, de tot el que havien creat amb molts anys d’esforç i treball! Lliurats a l’odi! Llançats sense cap mena de preparació a les terres d’Àsia, condemnats a travessar milers i milers de quilòmetres de pols, pedres i aiguamolls. Sabent que mai més no tornarien a tenir un aixopluc com cal, que ja no podran tornar a menjar ni beure en una taula digna…/…Formant part d’un ramat de miserables, d’un camp de concentració ambulant en què ningú no pot fer ni les seves necessitats sense permís…/…

(FRANZ WERFEL, Els quaranta dies del Musa Dagh)

Franz Werfel (Praga 1890- Beverly Hills, 1945) escriu aquesta monumental novel.la basada en el genocidi que va patir el poble armeni l’any 1915 a mans de l’estat turc del qual en formaven part com a regió. Es calcula que van morir més d’un milió de persones.

El fragment triat podria correspondre ben bé al drama dels refugiats actuals que fugen del terror d’Estat Islàmic i de les guerres de Síria i d’altres països africans.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s