Per Miquel Mur//

tupinada

 

És possible una tupinada electoral en el règim constitucional espanyol? Fa uns pocs mesos, o unes poques setmanes, simplement formular la pregunta seria veure’s reduït a la menyspreadora mirada amb què les persones assenyades d’aquest règim despatxen els especuladors amb la molt desqualificada teoria de la conspiració. O rebria la indignada rèplica preferida per ciutadans molt orgullosos d’aquest nostre règim: Això no és Veneçuela!

Tanmateix, la denúncia pública en les acaballes de la campanya formulada per Pablo Iglesias, el líder i candidat de les diferents candidatures de la marca Podemos, que se centrava en una possible manipulació dels resultats electorals del 26-J, les primeres eleccions repetides en el marc jurídic de la Constitució del 78, va trencar una barrera i va fer caure un tabú. Tot i que el mateix Iglesias sembla haver oblidat la seva denúncia, els mateixos resultats i la seva sorprenent diferència amb els predits en totes les enquestes, incloses les fetes a peu d’urna, han tornat a desfermar els rumors.

Remor que ja és una veu alta que reclama explicacions, com les que reclama la plataforma Change. org, que parteix de diverses irregularitats del procés electoral, unes més greus que altres, i més òbvies i demostrables també algunes que d’altres.

La principal ombra de sospita, quant sí podria alterar d’una manera transcendent els resultats electorals, és la de la possible manipulació del mateix recompte electrònic, que va anar a càrrec un cop més de la gegantina multinacional d’arrel espanyola Indra. Indra és una empresa de les que sorgeix de les antigues bases industrials del règim franquista, que encara controla en un 20 % la SEPI, la societat estatal, amb d’altres menors com la Família March i Telefònica, a més d’un parell de fons d’inversió angloamericans. És un dels puntals de l’IBEX 35, i entre el seu ampli ventall de productes i serveis, basats en l’aplicació d’alta tecnologia, està la seva participació en tots els conflictes bèl·lics i els seus beneficis suculents, dels quals es parlava aquí en un anterior article.

Va ser una sorpresa majúscula que Indra, tradicional beneficiari de la concessió estatal per al control dels recomptes electorals, perdés el concurs de les anteriors eleccions generals de desembre, en benefici de la quasi desconeguda Scytl (una empresa nascuda del campus tecnològic de la Universitat Autònoma de Barcelona i que s’ha propulsat des de fons risc i ha guanyat prestigi pel fet de participar en la preparació de les últimes eleccions presidencials estatunidenques). I que la multinacional recuperés el seu paper en les del passat 26 de juny podia resultar lògic, ja que no havia encaixat gens bé la passada derrota. Però que ho fes rebaixant un 40 % el preu ofert va disparar totes les alarmes.

Això no ha impedit un reguitzell d’ERO, reajustaments i acomiadaments en la seva divisió de serveis administratius, que estan convulsant la poderosa empresa presidida per Fernando Abril-Martorell. Una certa sensació de crisi, la seva dependència d’estructures de l’Estat que es creuen inalterables, la facilitat per ficar lamà emparada en la higiene del recompte electrònic… Detalls que fan molt i molt necessària l’auditoria que demanen des de Change.

 

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s