Per Miquel Mur//

Recreació del projecte d'exposició a l'esplanada del Born
Recreació del projecte d’exposició a l’esplanada del Born

El govern municipal d’Ada Colau sembla disposat a animar un mes tradicionalment donat a l’atonia informativa. Com si s’hagués contagiat de l’ambient agitat que a la Villa y Corte madrilenya ha desplegat la pressa -diuen que injectada pel rei Felip VI– per constituir govern, el consistori barceloní ha remogut les aigües de la capital envaïda pels guiris amb la seva contundent i desproporcionada lluita contra els manters, i no contents amb això, han aixecat la polèmica anunciant la posada en marxa d’una exposició temporal a l’esplanada del Born a partir d’octubre sobre monuments i simbologia franquista. Entre aquests, dues estàtues de considerables proporcions, l’eqüestre de Franco i la que representa la Victòria, que actualment sojornen en algun magatzem municipal.

Que la simbologia franquista s’hagi de mostrar ja és qüestionable, per molt que es contextualitzi (recordeu la polèmica del monument de l’Ebre a Tortosa on Ada Colau es va posicionar en contra?), però que ho faci al carrer  és encara més delicat. I si es fa davant d’un espai simbòlic com el Born ja resulta directament ofensiu. Sobretot encaixa davant d’una línia d’atac a aquest espai de la memòria històrica de la pèrdua de les llibertats catalanes que encapçala el tinent d’alcalde Gerardo Pissarello des de fa temps. L’anunci que va fer fa uns mesos de reorientar aquest espai, del qual semblava haver-se fet enrere en part, ja marcava una tendència. Sembla que el que molesta és que la memòria històrica es refereixi a la constitució per les armes i la repressió de l’estat espanyol borbònic en què continuem instal·lats.

Situar-hi al davant un continuador fidedigne d’aquesta repressió i aquesta política imperialista emparada en la força bruta més aviat sembla revelar un interès ocult en la mentalitat d’aquesta nova esquerra que sembla fascinada per la simbologia: la de rebaixar el contingut de la imagineria de 1714 diluint-la en el context d’una lluita contra altres repressions i lluites que agermanarien la del poble català amb els pobles germans que van lluitar contra Franco. El problema és que emplaçar estàtues al carrer sembla que pot conduir més a la confusió i l’ambigüitat que no a una rigorosa contextualització.

Coronela_Carta denegació

 

D’altra banda, i si ho lliguem amb un altre projecte, o mera idea -o ocurrència, com li agrada dir al que ja va camí de ser etern presidenciable Rajoy– de l’equip municipal, el de desplaçar els manters del passeig de Colon per la via de construir-hi una pista per a skaters, el que sembla és que a l’equip de Colau li molesta és que s’ocupi l’espai públic sense que ells hi intervinguin. Perquè aquests mateixos dies ens assabentem que l’Ajuntament, en una atenta carta que reproduïm, denega el permís als voluntaris de l’associació la Coronela a efectuar la seva tradicional ofrena floral a l’estàtua de Rafael de Casanovas l’onze de setembre. La raó esgrimida per tal denegació a una representació viva del moviment de resistència de la ciutadania barcelonina en tan tràgiques circumstàncies? Que una desfilada d’època no s’adiu amb la solemnitat de la diada, la jornada commemorativa civil més important de Barcelona i de la nació. Precisament civil! La Coronela és, per a tothom que es molesti a estudiar-ho, un dels exemples més reeixits de la capacitat organitzativa de la societat civil en aquells convulsos anys. Ho ignora l’equip de govern municipal? O ho vol ignorar deliberadament per no haver de compartir la seva recreació del que ha de ser l’espai públic des de la seva -estreta- visió?

 

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s